Ramsövarvets Historia

Över 100 år av historia

Grundat 1902

Motor AB Reversator var ett verkstads- och varvsföretag på Ramsö utanför Vaxholm mellan 1901 och 1911. Motor AB Reversator grundades som Svenska Motor- och Naf-fabriken. Detta företag hade konstruerat en båtmotor, som kunde köra baklänges vid backning genom ett system för styrning av ventiler och tändning.

Bröderna Robert, John och Carl Gustaf Pettersson hade på den närbelägna Båtudden 1902 startat ett mindre varv, som såldes till Reversator 1905. C.G. Pettersson var konstruktör på varvet något år, men övergick sedan till AB Gustaf Ericssons Automobilfabrik i Stockholm, som hade ambitioner att också bli båttillverkare.

På Reversators varv byggdes fram till företagets nedläggande ett trettiotal Petterssonbåtar, bland annat Vikingen 1904, som var den första konstruktionen av C G Pettersson, Plurr 1905, Tirfing 1905 och M/Y Salome för Josef Sachs 1906–07.

Reversators varv var det första svenska varv, som serietillverkade båtar. En varvsrörelse har levt vidare på samma plats, numera under namnet Ramsövarvet.